Category:

Vi är glada över att kunna presentera Christopher Alsheim – en av våra återvändare. Han är projektledare på avdelningen järnvägsteknik och arbetar med såväl projektledning som byggledning samt utredningar. Samtidigt stöttar han sälj och marknad kopplat till Sydsverige. Utöver sin roll på Atkins sitter han i Stockholms Tekniska Institut och Teknik Högskolans ledningsgrupp för järnvägsutbildningar i Sverige.

Christopher har studerat järnvägsteknik i Ängelholm och har över 14 års erfarenhet i branschen. Han inledde sin karriär på entreprenadsidan inom järnväg, därefter blev han konsult inom projektledning, byggledning och säkerhetsprocesser. 2017 tog han karriären vidare hos oss på Atkins där han utvecklade sin roll inom utredning genom att arbeta med utredningar om nyetablering av tågdepårer och dess kostnader. Han vidareutvecklades ytterligare när han tog sig an rollen som Key Account Manager. 2022 valde han att utvecklas på annat håll som senior konsult och affärsutvecklare. I början av 2023 återvände han till oss på Atkins som projektledare på avdelningen järnvägsteknik.

– Det känns bra att vara tillbaka och jag känner mig hemma här. Det är extra roligt att alla är glada över att jag är tillbaka och visar att jag är uppskattad. Det är väldigt ömsesidigt. Kollegorna var en av anledningarna till att jag ville tillbaka. Det finns gedigen kunskap inom Atkins som gör att vi kan leverera otroligt hög kvalitet. Det gör att företaget sticker ut från mängden!, berättar Christopher.

Worklife balance

Vidare berättar han om att tidpunkten var rätt och att Atkins kunde erbjuda något han upplever som värdefullt i livspusslet.

– Jag saknade Atkins som företag och jag blev tillfrågad om att komma tillbaka i rätt tid. Rollen och upplägget passar mig både jobb- och familjemässigt, för att det ger mig möjlighet att fokusera fullt ut på båda delar. Rollen är skräddarsydd utifrån mina tidigare erfarenheter och företagets behov. Vi hade samsyn kring det!, fortsätter Christopher.

Delaktig från början till slut

Rollen innebär att han får vara delaktig i projekt från början till slut, vilket är en kombination som han uppskattar. För närvarande har han två pågående projekt där det ena handlar om byggledning i samband med en uppföljning av ett nationellt underhåll av rälsbearbetning. Där är hans uppgift att se till att entreprenörerna uppfyller avtalad kvalitet och leverans. Det andra projektet avser ett underhållskontrakt där en slutbesiktning ska genomföras. Christopher ansvarar för den kommersiella delen och sammanställer rapporter som ska ingå i hur avtalet har efterföljts i sina olika delar. I rollen ingår även att hålla i utbildningar hos de skolor som Atkins har avtal med – dels att hålla föreläsningar, dels hålla i själva uppdragen.

– Jag får jobba med dels utvecklingen där jag är med och skapar nya möjligheter inom järnväg internt, dels ut mot kund. Det innebär att jag kan vara med och diskutera ett nytt koncept eller en ny affär och sedan arbeta aktivt med det under projektets gång, berättar Christopher.

Järnvägsutbildningar i Sverige

Utöver sin arbetsroll gör han ett betydelsefullt jobb genom att vara del av en ledningsgrupp och styrgrupp för järnvägsutbildningar i Sverige, via Stockholms Tekniska Institut och Teknikhögskolan. För att utbilda kommande branschkollegor föreläser han även om yrket på skolor.

– Som bolag kan vi påverka utbildningssektorn inom branschen. Det behövs utbildningar och vi ser ett ökat intresse i att studera och arbeta inom järnväg. Det är positivt att samhället börjar intressera sig för det och jag tror att det är en följd av att det har investerats mycket pengar i järnväg. Järnvägen har kommit närmare människor och det i kombination med fler utbildningar har gjort att folk har fått upp ögonen för järnvägen som helhet. Tekniker, ingenjörer och projektörer är eftertraktade yrken. Tekniken lockar många, precis som den gjorde med mig!, avslutar Christopher.