I mitten av januari stärkte vi på Atkins vårt team inom geoteknik genom Charlotte Fredriksson som intog rollen som geotekniker. Hon har en masterexamen i geologi från Stockholms universitet, där hon även har arbetat som doktorand de senaste åren. Vi har satt oss ner och pratat om hennes tidigare erfarenheter, hur hon upplevde rekryteringsprocessen och hur den första tiden har varit hos oss.

Rollen som geotekniker

Under sina tre år som doktorand forskade Charlotte på åldersdatering och geokemisk sammansättning av magmatiska bergarter, något hon har nytta av i sin nuvarande roll. I arbetet som geotekniker ingår att identifiera jordarter och jordlagerföljder, samt vilka tekniska egenskaper dessa har, inför olika typer av anläggningsprojekt inom områdena järnväg, väg och bro. Utifrån det genomförs analyser och beräkningar av olika slag, däribland sättningsberäkningar och stabilitetsberäkningar. Geoteknikerna ansvarar bland annat för arkivinventering, framtagning av undersökningsprogram samt upprättande av marktekniska undersökningsrapporter och geotekniska projekterings-PM där all fakta och resultat presenteras.

– Jag är ny inom konsultbranschen och det som lockade mig gällande rollen var framför allt analys- och utredningsarbetet. Det är lite av ett detektivarbete och det liknar forskning som jag höll på med innan. Jag får använda kunskapen jag har sedan tidigare och det roligaste är variationen, det är många olika steg och typer av projekt, berättar Charlotte.

Teamet inom geoteknik

Geoteknikgruppen på Atkins består av fem personer som är geografiskt utspridda i Sverige. Under 2022 skickade Charlotte in en spontanansökan till oss på Aktins och det är vi glada över.

– Det centrala läget av kontoret, lättillgänglig information i jobbannonsen och en smidig rekryteringsprocess är tre faktorer till att jag valde att tacka ja när jag blev erbjuden tjänsten, utöver att tjänsten i sig lät intressant. Jag uppskattar upplärningstiden som innebär att jag har en mentor med flera års erfarenhet inom geoteknik och jag har haft gott om tid på mig att bygga upp en grund. Jag har känt mig jättevälkommen från start och stämningen är toppen! Vi har ett fint samarbete mellan teknikområdena och på vår avdelning, avslutar Charlotte.

I mars kompletterades teamet även med en geokonstruktör och tack vare det breddas kompetensen och möjligheten att ta in nya projekt ytterligare. Vi välkomnar både Charlotte och Diego till geoteknikgruppen!